19 maja dzieci z grupy 6 wzięły udział w zajęciach, w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego dla przedszkoli „Skąd się biorą produkty ekologiczne”. Patronatem programu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna. Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Zajęcia zrealizowane zostały poprzez wykorzystanie dedykowanej dzieciom publikacji i filmu animowanego. Dzieci uzupełniły swoją wiedzę na temat ekologicznych produktów, poznały rodzaje zbóż oraz proces powstawania ekologicznego chleba.
Naszą grupę w tym dniu odwiedziła pani Maria Piegdoń, która kontynuuje w swojej rodzinie tradycję wypiekania chleba w piecu opalanym drewnem. Opowiedziała ona dzieciom różne ciekawostki dotyczące wypieku chleba, jak również zaprezentowała wykonanie ciasta na chleb.
Niespodzianką było też przygotowanie ciasta drożdżowego, z którego dzieci samodzielnie przygotowały pyszne rogaliki.